Een leven voor een leven

Stel je eens een drukke markt voor in een ver vreemd land. Het is er warm en stoffig en een drukte van belang met veel handel en bedrijvigheid. Mensen lopen af en aan en het geschreeuw van marktlui klinkt van alle kanten. Magere zwerfhonden scharrelen rond op zoek naar een maaltje. Een uitwisseling van goederen… en mensen.
Zelfs mensen worden er verhandeld alsof het gebruiksvoorwerpen zijn. Mensen zonder identiteit die ploeteren om hun eigenaar op zijn wenken te bedienen.

En daar sta jij, in het midden van dat alles.
Je bent moe en eigenlijk wil je niet verder. Een harde por in je rug vertelt je om verder te lopen. Onverbiddelijk word je voortgeduwd door een man die zijn bevelen naar je snauwt. Altijd maar die bevelen.
Jij bent een slaaf. Gebonden in een web en elke dag overgeleverd aan de grillen van je meester. Een band om je nek verbindt jou voortdurend met hem, alsof je een hond bent. Hij is je eigenaar.

Vroeger heb je weleens gedroomd van vrijheid, maar die hoop is allang vervlogen. De manier om in dit land verlost te worden als slaaf is bijna onmogelijk. Je meester moet toestemming geven voor jouw vrijheid. En dat zal nooit gebeuren met de meester die jou bezit. Hij gebruikt je niet alleen als slaaf, maar hij schept er een beestachtig genoegen in om je elke dag te tergen.
Nee, je bent hopeloos gevangen en verstrikt.

Met een zware bepakking op je schouders loop je zo voort tussen de mensenmassa, anoniem, een niemand.
En ineens staat daar een man voor je, die je weg blokkeert. Hij is rustig van gestalte, doelgericht en kijkt je met vriendelijke ogen aan. De eerste glimlach die je in tijden hebt gezien. Wie geeft er ten slotte om een slaaf?
Vreemd genoeg gaat de man niet voor je opzij, maar strekt zijn handen naar je uit en neemt de zware last van je schouders. Vervolgens reikt hij naar de band die om je nek zit en breekt die doormidden. Als in een waas hoor je zijn vriendelijke stem zeggen: Ik heb naar je gezocht en je eindelijk gevonden. Vandaag is de dag van je verlossing. Ik zet je in de vrijheid.

Je hoort je meester achter je vloeken. Je bent verbaasd en verward. Weet deze man niet welke regel hier geldt?
Een slaaf zonder toestemming bevrijden is op straffe van de dood. Een leven voor een leven!
Beseft hij wel wat hij doet!? Ernstig knikt hij als antwoord op je vraag met nog steeds die glimlach rond zijn mond.

En dan ineens gaat alles in een stroomversnelling. Je meester barst los in helse woede. Er is gevloek en getier. Hoe durft deze man ZIJN slaaf te verlossen. Hoe haalt hij het in z’n hoofd! Hoe durft hij deze daad te doen! Daar staat de doodstraf op! Dat betekent: een leven voor een leven!

Voordat je het beseft word je ruw opzij geduwd en wordt deze man voor je ogen in razernij neergesmeten. De onophoudelijke regen van venijnige slagen begint. Als in slow motion kijk je met afgrijzen toe en ziet het allemaal gebeuren.
Hoe groot is het contrast van pure haat en agressie van de aanvaller en de liefde en overgave van deze man. De afranseling blijft maar doorgaan, maar de man vlucht niet weg.
Hij kiest heel bewust voor jouw vrijheid, niet die van hemzelf…
Nog eenmaal kruist jouw blik de zijne. Je ziet de marteling in zijn ogen, maar ook de vastberadenheid en intense liefde.
Voor jou!

Een leven voor een leven…
Daar sta je dan.
Vrij.
De last is van je schouders. De band om je nek is verbroken.
Jouw dag van verlossing. Om nooit te vergeten!
Wie was deze man? Wat was zijn naam?
Zijn naam is JEZUS CHRISTUS.

Want op eenzelfde manier heeft God jou liefgehad, dat Hij Zijn Enige Zoon Jezus overgegeven heeft, zodat jij in de vrijheid kunt leven. Vrij van de macht van zonde, satan en onderdrukking.
Vrij om Zijn leven te leven die hij jou gegeven heeft.

Ik ben gekomen om jou Mijn leven te geven in al zijn volheid. – Jezus

 

Geniet van dit Mooie lied!

Schrijf je in als je via email een berichtje wilt krijgen zodra we een nieuw verhaal plaatsen.

Categorieën: