Ogen als schoteltjes

Om de heiligen toe te rusten, tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus.
Efeziërs 4 vers 12

 

 

Blijf flexibel in Madagaskar! Dat is een goed motto.
We hebben een geweldige trainingsweek gehad en uiteraard liepen dingen soms totaal anders dan gedacht. Eerst was het de planning dat Hery met zijn 2 jongens zou komen, met nog 3 andere evangelisten. Maar dat werd toch anders. Op zondag was alleen Hery er en op maandagmiddag kwam Doris. Een andere vrouw kwam nog op dinsdag, maar na 1 dag vond ze het toch te lastig en bleef daarna weg. Dus deze week hadden we 2 gasten in ons huis. Hery en Doris, die beiden met grote ogen ons huis binnen stapten. (foto’s)

Doris is 15 jaar en wil graag het evangelie verspreiden onder de mensen in de dorpen. Ze is een hele dappere meid, want dit was voor haar de 3e keer dat ze in de grote stad was. Ook was het de eerste keer dat ze blanken zag. Eerst vond ze het heel eng. Die lieverd wist niet wat haar overkwam in ons huis. Ze wist niet hoe de kraan, douche en deurklinken werkten en ook de wc was helemaal nieuw voor haar. Daarom maakte ze maar liever gebruik van de wc van Toky, een hokje in de tuin met een gat in de grond.
Hoe anders is het leven op het platteland van Madagaskar! De dichtstbijzijnde slager is voor hun 35 km verderop, dus vlees eet je niet elke dag.
Maar Toky, deze week onze kok, zorgde goed voor ons. Uiteraard was er 2 keer op een dag een grote berg rijst op het menu met groente en vlees. Hij was er maar druk mee, maar deed het graag.
De laatste dag hebben we onze gasten op een blanken-ontbijt getrakteerd. Ze maakten voor het eerst kennis met chocoladepasta en pindakaas. De gezichten spraken boekdelen. Matsiro! (heerlijk)

Omdat Sitraka parttime werkt als leraar, stelde Feno zich voor die dagen beschikbaar als onze vertaalster. Feno is een jonge vrouw, die een jeugdwerk in Antsirabe heeft opgezet en samen met haar familie een christelijk radiostation runt, speciaal voor dorpen rond Antsirabe in een straal van ongeveer 70 km.
De lessen gingen goed. We konden de studenten onderwijzen wat het betekent om een nieuwe schepping te zijn in Christus, de fundamenten van het christendom en goddelijke genezing.
Verder zijn we met hen op maandagmiddag naar de gevangenis geweest en kon Hery deze mannen bemoedigen met een Woord. Het zingen voor de Heer was dit keer nog uitbundiger. Vrijheid in de gevangenis! Hier 2 geluidsopnames.

 

 

Op dinsdagmiddag gingen we naar de dorpjes en deelden de studenten daar wat ze die ochtend geleerd hadden. En vrijdagmiddag gingen we naar het ziekenhuis om genezing in praktijk te brengen.

Er lag daar een jongen met een erg opgezwollen buik. Na de ziekte bestraft te hebben, vroegen we of hij verschil merkte. Hij zei van niet, maar wilde graag dat we nog een keer baden. Na de 2e keer was de overwinning daar. Zijn ogen waren als schoteltjes en heel verbaasd zei hij dat hij zich goed voelde. Wat een plezier hadden we aan dat bed! Dank U Jezus! Toen we bij een volgend bed stonden, zagen we dat hij samen met zijn familie in gebed de Heer dankte voor zijn genezing.

De week ging razendsnel voorbij, maar we zijn heel dankbaar voor deze open deur. Dit is mooi wark! Het is een eer om mensen te trainen en verder te helpen, die in Gods Koninkrijk willen werken.

Ook hoorden we van Hery een flinke bemoediging. Hij had namelijk een aantal jaar terug verschillende dromen gehad dat hij 2 buitenlanders zou ontmoeten met groot geloof. Deze mensen zouden hem verder helpen in zijn werk voor de Heer. Ook zouden deze mensen hem onderdak geven. En dit is precies gebeurd deze week. Zonder dat we van die dromen afwisten, was Hery gast in ons huis. Onze hemelse Pappa regelt alles, toont dingen die gaan komen en regelt ontmoetingen die nodig zijn voor Zijn werk. We weten dat we op de juiste plek zijn.
Wie weet gaan wij de volgende keer daar heen en zijn wíj aan de beurt om ons aan te passen.

De volgende gasten, Amanda’s ouders, laten niet lang op zich wachten. Volgende week halen we ze op in Tana (hoofdstad). Ons huis zal dan weer gevuld zijn en we zullen weer nieuwe avonturen gaan beleven.

Categorieën: