Gesetteld en gelanceerd

We zijn verhuisd naar onze woning. Wat een zegen! Een eigen plek en wat voor één! Het is een vrijstaand huis met veranda, eigen tuin en staat in een rustige wijk. De woning heeft naar Malagasy begrippen een strak interieur en is compleet ingericht. Geen gedoe om inboedel te zoeken. Alleen maar de boodschappen voor de keuken.
Voordat we de sleutel kregen, maakten we kennis met de vriendelijke eigenaars. Hij blijkt een generaal bij de gendarmerie in de hoofdstad te zijn en dit is hun 2e huis. Hmm, vandaar. Onze hemelse Pappa zorgt goed voor ons en weet precies op het juiste tijdstip iets te huur te laten komen. We zijn heel dankbaar. Het is precies wat de Bijbel zegt: een soldaat moet zich niet druk maken over zijn soldij en onderkomen. Daar zorgt de hemelse Generaal voor. (2 Timoteüs 2 vers 4)
Ook is er een bewaker voor het huis. Dit is vrij normaal in Madagaskar. Zijn naam is Toky. Het is een aardige jongen en hij spreekt alleen Malagasy, dus voor ons een mooie uitdaging om met hem te communiceren.
Met een pas verworven 2e hands mountain bike zijn we gesetteld en klaar voor Koninkrijkszaken. (foto’s)

En dat stond zeker niet stil. Het lijkt wel een stroomversnelling of een lancering in een kermisattractie.
We zijn inmiddels weer naar het ziekenhuis geweest en hebben mensen bemoedigd en genezen zien worden. Jezus zei niet voor niets aan het kruis: Het is volbracht! Hij heeft de prijs betaald om ook onderdrukten vrij te zetten van hun ziekten!

We konden met Sitraka een aantal keer mee naar de gevangenis van Antsirabe. Hij komt hier elke maandag en deelt een Woord van de Heer. Dat was een geweldige ervaring. Wat een zegen om deze mensen woorden van leven en hoop te kunnen geven! Dit bezoek is overigens een compleet andere ervaring dan ons gevangenisbezoek in Zuid-Afrika. Deze gevangenis heeft een mannen-, vrouwen- en tiener-afdeling. Na de formaliteiten ga je door een ijzeren deur en kom je uit op een grote binnenplaats waar de mannen verblijven. Veel mannen hangen rond en anderen zijn eten aan het koken. Eén van de gebouwtjes is een kapel waar diensten gehouden kunnen worden.

Al lopend naar de kapel begroeten verschillende enthousiaste mannen ons en wordt er vervolgens rondgebazuind dat er een dienst is. In de kapel vullen de mannen de houten bankjes op, gaan bij de ingang staan of nemen plaats op de grond. Eerst wordt er gezongen onder begeleiding van een gitaar en trommel. Wat een kippenvel als je daar die mannen vanuit hun hart tot God hoort zingen! Door het swingende ritme, kun je gewoon niet stil blijven staan. Verschillende gezichten zie je gewoon glimmen. Om de beurt deelden we wat uit de Bijbel en konden zo de gevangenen bemoedigen en aansporen een helder licht te zijn.

De vrouwenafdeling is heel anders. Het is er kleiner en het lijkt bijna een binnenplaats ergens in de stad. De vrouwen hangen er rond, doen borduurwerk, koken, wassen kleding en er rennen kinderen rond. Sommige vrouwen krijgen namelijk hun baby in de gevangenis.
Ook hier konden we op het binnenplaatsje vrouwen bemoedigen om hun vertrouwen op Jezus te stellen.
We spraken met een vrouw die vol was van de Heer. Ze vertelde ons, terwijl haar dochter van 3 jaar zich achter haar been verschool, dat ze levenslang heeft. Dat raakt je flink. Toch zei ze met stralende ogen dat Jezus haar vrede en rust is. Wow, dat maakt je stil. Jezus geeft echt nieuw leven en echte vrede!

Een paar dagen terug hadden we weer een ontmoeting met Hery, de evangelist in de kleine dorpjes 100 km buiten Antsirabe. Er lijkt een flinke deur te gaan openen om hem en andere evangelisten verder te gaan onderwijzen in de Bijbel. Ook het idee om in samenwerking met hen het evangelie en de Jezus-film te tonen lijkt meer body te krijgen. Meer concreets valt er nog niet te zeggen, maar we zijn erg enthousiast over deze wending.
We gaan het druk krijgen!

 

Gebedspunten:

  • Dank voor Gods bovenmate voorziening en zegen in het huis dat we gekregen hebben
  • Wijsheid en sturing om een eenvoudig en doeltreffend onderwijs programma op te zetten voor Hery en anderen
  • Gebed voor Hery, die 2 maanden terug zijn vrouw en een baby heeft verloren. Hij is achtergebleven met 2 jongens.

Categorieën: