Villamayor de Monjardin

Druk, druk, druk, in de herberg in Spanje, maar wel werk met veel voldoening. Amanda is al 2 keer eerder als vrijwilliger geweest, maar voor Arjan was het de eerste keer. Even heel wat anders dan Madagaskar of Nederland: Villamayor de Monjardin, ons stekkie voor de aankomende 4 weken.

Door wat ruzie met het programma, lukt het even niet foto’s te plaatsen. Helaas.

Het leven als vrijwilliger in de herberg langs de camino is erg gevarieerd. In alle vroegte begint om 6 uur de dag met het voorbereiden van het ontbijtbuffet voor de pelgrims. Half 7 druppelen de pelgrims binnen voor hun eerste energie inname voor de dag. Ze maken zich weer klaar voor een lange wandeling met vaak zware bepakking (lichamelijk en soms ook geestelijk). Ze vertrekken vroeg om de hitte van de zon voor te zijn. Het is hier namelijk nog heerlijk weer met gemiddeld 25 graden.

Na het gezamenlijke vrijwilligers ontbijt worden de mouwen opgestroopt en beginnen we met het schoonmaken van de herberg. Het is een gezellige boel in het 400 jaar oude gebouw. In de badkamer wordt er druk geschrobd, in de kamers worden bedden afgehaald, daar gaat iemand met een bezem door het huis, op het dakterras wordt de was opgehangen om te drogen in de net opkomende zon en beneden is iemand aan het zingen bij de keuken schoonmaak. Om 11 uur komt de bakker langs en worden er weer nieuwe stokbroden ingekocht voor de nieuwe dag. De siesta kan beginnen.

Om 1 uur gaat de herberg weer open voor de nieuwe groep pelgrims van die dag. De hospitalero (gastheer) heet ze welkom, schrijft ze in en wijst de moeie pelgrims naar hun verkwikkende douche en bed. Om 3 uur komen de overige vrijwilligers samen voor gebed en bidden we voor de dag en de nieuwe groep pelgrims. Vervolgens duiken er 2 de keuken in om het diner klaar te maken. De hakgeluiden en heerlijke geurtjes uit de keuken vullen het terras waar de pelgrims bijkomen van hun intensieve dag. Heel ontspannen kunnen andere vrijwilligers zich mengen onder de pelgrims en contact leggen. Iedereen heeft wel zijn eigen verhaal en velen zijn erg open om over geestelijke dingen te praten. Het is geweldig om te zien hoe God ook hier de dingen leidt. De ene vrijwilliger kan iets vertellen over zijn wandel met God en een ander spreekt later tot die persoon en vult het precies aan. Zonder dat het afgesproken is.

Om half 7 klinkt de bel voor het gezamenlijke diner en stromen de hongerige pelgrims binnen. Een gezellige drukte vult de keuken met maximaal 28 pelgrims en wat vrijwilligers aan 3 gedekte tafels. Er wordt een 3 gangen diner gegeten als een grote familie. Onderwijl gaan de gesprekken verder en wordt tussen de gangen door het Johannes-evangelie aan iedereen uitgereikt in hun eigen taal. Dit wordt zeer gewaardeerd, vooral omdat er mensen van allerlei nationaliteiten de camino lopen. Van Nederlander, Bulgaar, Koreaan, Zweed, Israeliër, Hongaar, Australiër tot Rus. We hebben 30 verschillende talen liggen om iedere pelgrim van dienst te zijn. Soms is er iemand die dankbaar onder tranen het boekje aanneemt, omdat het in zijn moeder taal is geschreven.

Als laatste hebben we elke avond om half 9 een tijd van meditatie voor de pelgrims. Uiteraard een overdenking over het Woord van God en Jezus. Ook hier komen verschillende pelgrims naar toe en vaak worden mensen aangeraakt door God en ontstaan er gesprekken en is er ruimte voor gebed.

De drukte rond de herberg neemt af en de pelgrims zoeken hun bed op voor een goede nachtrust. De vrijwilligers komen nog samen om hun ervaringen en verhalen van die dag te delen en om kwart over 10 wordt de herberg afgesloten voor de nacht.

Weer een dag voorbij met bijzondere ontmoetingen en gesprekken.

Pas waren we een dagje vrij om even bij te komen van het leuke, maar drukke werk. We wandelden een stukje van de camino naar het volgende plaatsje Los Arcos (12 kilometer). Een heerlijke wandeling door heuvelig landschap langs wijngaarden, akkers, olijfgaarden en bos. Onderweg plukten we wat bramen en druiven en liepen we op met pelgrims. Toch een beetje van de camino-ervaring.

Eens zien wat de komende dagen voor ontmoetingen zullen brengen!

Categorieën: